April 27, 2017

Tvrdoš - Vranac 2012

sortni sastav: vranac

Vranac kao sorta daje izvanredna vina na prostoru Hercegovine i to nije nikakva tajna. Ne vjerujem da postoji pravi ljubitelj vina koji nije čuo za Podrume manastira Tvrdoš i njihova odlična vina, a u čitavoj toj vinskoj ponudi, nekako se vranac izdvaja kao perjanica i pravi ponos samih Podruma.
Tradicija pravljenja vina na tim prostorima seže daleko u prošlost, a savremena vinska priča Podruma manastrira Tvrdoš oživila je prije desetak godina. Manastir danas ima dva podruma: u starom kamenom podrumu iz 15. vijeka sazrijeva vranac, a nedaleko od njega nalazi se i novi, moderni podrum opremljen savremenom tehnologijom.

Berbu 2012 ovog vranaca imao sam priliku i zadovoljstvo da probam prošle godine i bio sam prilično zadovoljan. Jednu bocu sam sačuvao i odlučio da je probam nešto kasnije dok vino još više napreduje.

Boja mu je dosta tamna. Pravi, rasni vranac, bez trunke kompromisa.
Na nosu dominiraju vrlo istančane i prijatne arome džema od kupina, suvih šljiva, a na sve to se nastavlja nota prepečenog hljeba kao rezultat dvogodišnjeg odležavanja vina u velikim hrastovim bačvama.
U ustima se osjeti pomalo iznenađujuća svježina sa, moram reći, ipak malo naglašenijim kiselinama. Taninska struktura vrlo je prisutna, a sami tanini nisu do kraja ispolirani, pa i dalje pokuzaju svoju snagu i nepokolebljivost. Zavrsni ukus je voćnog karaktera u kome dominiraju višnje, a sam ukus je srednjeg do dugog trajanja.

Iako mu već ima više od 5 godina, mislim da je ovaj vranac i dalje mlad, a da njegov vrhunac možemo očekivati za nekih par godina. Sve u svemu, zanimljivo vino koje svakako treba probati.