August 13, 2017

Aleksić – Nostalgija 2015

sortni sastav: cabernet sauvignon, merlot, vranac

Nakon što se na stranicama ovog bloga svojevremeno našao Kardaš iz vinarije Aleksić, vino koje ipak spada u nešto veću kategoriju, na red je došla i Nostalgija, vino iz navodno osnovne linije. Bar tako kažu u vinariji, mada mislim da bi se pojedine vinarije otimale za njega i drugačije ga pokušavale klasifikovati.

Vinariju Aleksić iz Vranja često pominjem u privatnim i javnim druženjima i uvijek sam imao riječi hvale za njihov rad i vina koja prave. U suštini, simpatična mi je ta priča ženske vinarije, iliti “vina ženskih ruku delo”, kako one kažu, ali ono što mene najviše njima privlači jeste sasvim solidan kvalitet vina koji se nudi po krajnje pristojnim cijenama. Izuzetno poštujem njihov stav da cijene vina neće rasti bez obzira na desetine međunarodnih priznanja za kvalitet i već sam tada znao da će ta vinarija biti moj favorit sa juga Srbije. Veliki respekt za iskazano poštovanje prema potrošačima!

Bio bih nerealan, a u očima čitalaca, ostalih blogera ili drugih poznavalaca vina vjerovatno i smiješan, kada bih govorio o nekoj velikoj kompleksnosti Nostalgije. Jer toga u suštini ovdje i nema u onoj mjeri na koju smo navikli kada govorimo o nečemu najboljem sa naših prostora. Međutim, takođe bih se ogriješio i kada bih Nostalgiju nazvao i običnim, svakodnevnim vinom, opis na koji često nailazim u proteklom periodu, opis koji smatram pogrešnim. Velika bi to bila greška jer Nostalgija sigurno nije obično, isprazno vino! Ima tu svakako slojevitosti u određenoj mjeri, dubine za istraživanje, sigurno i za uživanje. Arome koje su na samoj ivici stidljivosti, ali koje svaki čaš mogu buknuti i donijeti pravi užitak. Treba im samo pružiti priliku da pokažu šta mogu i sigurno vas neće iznevjeriti. Ukus koji vam može vratiti uspomene na neka prošla vremena, istovremeno pokrenuvši razmišljanja u onome što je bilo i što treba biti. Na kraju, ne nosi ovo vino uzalud naziv Nostalgija.

Na samom kraju, želio bih da pohvalim dizajn etikete. Generalno volim taj umjereni minimalizam u mnogih sferama, pa tako i u vinarstvu i dizajnu vinskih etiketa. U konkretnom slučaju, riječ je o desetinama raznih pojmova koji sačinjavaju riječ Nostalgija, pojmova koji. čini mi se, jesu esencija ljudskog postojanja. Jako maštovito i lijepo.