June 12, 2016

Hercegovina Produkt - Vranac 2012

sortni sastav: vranac

Kad god čujem da neki proizvođač vina ima neki "kombinatski" naziv, odmah dobijem predrasudu da se radi o vinima slabijeg kvaliteta. Međutim, da to uopšte ne mora tako da bude, pravi primjer je i ova vinarija iz Čitluka, gradića iz Hercegovine. Da se ipak radi o ozbiljnom proizvođaču vina, svjedoče i brojne medalje koja njihova vina redovno dobijaju na Decanter ocjenjivanjima, a to svakako nije mala stvar.

Vino koje je danas ispred  mene predstavlja neku zlatnu sredinu u njihovoj paleti proizvoda. Nije nešto najbolje što Hercegovina Produkt nudi, ali nije ni za potcjenjivanje.

Ono što prvo upada u oči kod ovog vina je njegova boja. Netipično za vranac, imamo prilično svijetlu crvenu boju, što je i čudno imajući u vidu činjenicu da vranac obično daje tamno-crvena vina.
Arome pomalo sakrivene i stidljive, ali ipak se u pozadini mogu primjetiti višnja i malina.
Tanini ne baš naročito brojni i jaki, ali ipak osjetni.
Zaostali ukus u ustima prilično tanak i kratkotrajan. Nadovezuje se na inicijalni utisak.
Lagan, nepretenciozan vranac. 

Rekao bih da je proizvođač želio da napravi vino koje će ukusom biti pristupačno širokim masama, čak i ako to znači odustajanje od prave prirode vranca. Ipak, kada pogledamo cijenu koja je zaista smiješna, teško da možemo naći neku veliku zamjerku ovom vinu. 

Još bih iskoristio priliku da posavjetujem menadžment vinarije da malo porade na marketingu, jer se ove Decanter medalje itekako mogu naplatiti.