July 6, 2016

Despotika - Dokaz 2012

sortni sastav: cabernet sauvignon

Dokaz sam prvi put probao prije nekih godinu dana na reprizi Festivala šumadijskih vina u Andrićgradu, gdje sam, krajem jula, boravio sa društvom, a kakav je utisak ovo vino ostavilo na nas najbolje govori činjenica da smo popili nekoliko flaša (iako je običaj da se popije čaša-dvije) i da smo se ubjedljivo najduže zadržali baš na štandu Despotike! Kada u svom okruženju imate štandove najvećih i najboljih vinarija Šumadije i Srbije, a kod vas se publika najduže zadrži i vi maltene zatvorite festival, sve to jasno govori da su vam vina predobra! Ma, šta predobra - odlična! Svi smo bili oduševljeni njihovim vinima i od tada pričamo o njima samo u superlativu, a ovaj kaberne je bio pravi hit večeri!


Po riječima ljudi iz Despotike, Dokaz se proizvodi isključivo od najzdravijih i najboljih grozdova kaberne sovinjona koji prolaze strogu selekciju kvaliteta!

Prelijepe i vrlo elegantne tamno-crvene boje, Dokaz donosi pravu senzaciju mirisa! Bogatstvo aroma voćno-začinskog karaktera će vas osvojiti na prvu loptu! Jasno možete razaznati mirise šljive, kupine, crne ribizle, nešto malo cimeta i bibera, vanile svakako, a sve to fino upakovano sa notom hrastovine! A da stvar bude i bolja, sve te prelijepe arome vremenom nastavljaju da se još više razvijaju na vazduhu.
U ustima djeluje dosta dobro, fino ukomponovano. Tanini su prilično osjetni, ali i ukroćeni i prijatni. Vino je dobre teksture, a ostavlja i zanimljiv kremasti utisak.
Završnica je prilično dugotrajna.

Jako dobro vino! Puno, ekstraktivno! Elegatno i karakterno!