July 19, 2016

Zvonko Bogdan - 8 Tamburaša 2013

sortni sastav: sauvignon blanc, chardonnay, pinot blanc

Vinarija Zvonko Bogdan postoji tek nekoliko godina, ali je za kratko vrijeme uspjela da sebe pozicionira u sam vrh srpskog vinarstva. Smještena na obali Palićkog jezera, Vinarija danas proizvodi neka od najboljih (i najskupljih) vina u Srbiji. Zanimljivo je istaći da sam Zvonko Bogdan ne učestvuje direktno u proizvodnji vina, već to rade njegovi saradnici, a da Zvonko tu više služi kao ikona vinarije koja svojom popularnošću uzdiže i samu vinariju.


8 Tamburaša odlikuje izrazito blijedo-žuta boja. Vino je odlične bistrine i prilično dobro pokretljivo u čaši.
Arome su dosta stegnute i rezervisane. Čak i nakon nekog vremena na vazduhu, vino i dalje ima diskretne mirise. Tek će istrenirani vinski nos uspjeti da osjeti dunju, citruse i nešto malo livadskog cvijeća.
Kiseline su jako dobre i sa sobom donose vrlo finu svježinu. Tijelo je srednje puno, a ukus koji ostaje u ustima nakog ispijenog gutljaja se može opisati kao kratak do srednje dug.

Lagano, osvježavajuće, nenametljivo vino. Ipak, za cijenu po kojoj se prodaje, ljubitelji vina mogu mirne duše zahtijevati i nešto više.

I na kraju, par savjeta proizvođaču:
- ovo "raskošni buke" na etiketi mi nikako ne ide u glavu, pa možda bi trebalo malo spustiti loptu i dati neki realniji opis.
- ne bi bilo loše objaviti sortni sastav na etiketi tako da potrošači ne bi morali da kopaju po internetu kako bi saznali šta piju.