August 25, 2016

Radovanović - Chardonnay Classique 2014

sortni sastav: chardonnay 

O simpatičnom gospodinu Miodragu Miji Radovanoviću i njegovom Podrumu bi se mogle ispisati stranice i stranice teksta (čitaj: hvalospjeva), ali možda to i nije potrebno. Jednostavno mogu skratiti svoj ekspoze i reći da je taj čovjek vinski pionir, vizionar i apsolutna legenda srpskog vinarstva, a njegov Podrum Radovanović jedan od najboljih i najcjenjenijih na našim prostorima. I tako već čitavih 25 godina! Uostalom, moje pohvale su vjerovatno i suvišne jer njegova vina najbolje govore sama za sebe.


Šardone! I to iz one čuvene 2014. godine za koju važi stara narodna izreka: Bila, ne ponovila se! Tako kažu vinari kojima su obilne padavine te godine zadale dosta muka. Ko je te 2014. uspio da napravi dobro vino, pravi je majstor i treba mu čestitati! I popiti svo vino!

Dakle...
Svijetlo-žuta boja sa zelenkastim odsjajima. Odlične je bistrine!
Na mirisu dominiraju dunja prije svega, zatim zelena jabuka uz dodatak citrusnog voća. Konkretno, limuna najviše. Kao da mogu da osjetim i nešto onog prelijepog proljećnog cvijeća u pozadini.
U ustima vrlo živahne i fino usklađene kiseline. Na sve strane se osjeća svježina, ali nije to ona isprazna svježina kakvu ponekad srećemo kod prosječnih vina. Ne, ova svježina dolazi iz vina koje ima karakter i kvalitet!
Završnica je srednjeg do dugog inteziteta sa jasno profilisanom i prijatnom gorčinom u kojoj je osjetan grejpfrut.

Jako pitko i prijatno vino! I nadasve, jako dobro!