September 15, 2016

Vina Belje - Frankovka 2011

sortni sastav: frankovka

Hrvatska vinarija Vina Belje iz godine u godinu bilježi sve veći rast kako prodaje, tako i proizvodnje jako dobrih vina. Nagrade iz inostranstva se ređaju kao na traci, a neumorni tim nastavlja sa jasno zacrtanim ciljem - ponuditi što bolja vina po što pristupačnijoj cijeni kako bi svi oni koji žele da probaju njihova vina imali tu priliku. Iako je vinarija, smještena u kontinentalnom dijelu Hrvatske, konkretno u Baranji, pretežno poznata po svojim bijelim vinima, koja uzgred znaju biti pomalo i skupa, ne treba zanemariti ni njihova crvena vina koje svakako imaju šta da ponude, a frankovka je jedna od njihovih najvažnijih sorti.


Vino kakakterišu izrazita rubin boja i jako dobra pokretljivost u čaši.
Na nosu dominiraju arome višnje i šljive, ali sa dodatkom neke fine i jako ugodne svježine. U prvi mah sam pomislio da je u pitanju nana, ali sam, nakon nekoliko mirisanja, shvatio da se tu krije neko šumsko zelenilo, neka trava ili bilje čiju svježinu najbolje možete osjetiti tek u dubokoj šumi. Zelenilo u koje ubacite i šaku šumskih jagoda.
Sa laganim do srednje punim tijelom i prilično dobro sakrivenih 13,5% alkohola, ovo pitko vino može poslužiti kao svakodnevni napitak koji se pije uz fin ručak, tokom izleta u prirodi ili uz lagani razgovor sa prijateljima. Nepretenciozno sa prilično kratkom završnicom, predstavlja vino za najširu vinsku publiku koje ipak može svakome da se dopadne.