September 22, 2016

Plantaže - Crnogorski Cabernet 2012

sortni sastav: cabernet sauvignon, malo vranca

Zvanično, u pitanju je kaberne sovinjon, mada nisam ni sumjao da su Crnogorci dosuli i malo vranca da dodaju i dio svog identiteta u ovo vino. Vole oni to da rade. Jednostavno se vranac osjeća već na nosu. Nije to onaj tipični čisti kaberne kakav ste možda navikli da pijete. Kasnije sam se malo raspitao i saznao da sam ipak bio u pravu - tu stvarno ima vranca! Kako god, ovo vino je prilično prijatno, u drugu ruku i zanimljivo usled interesantne mini kupaže.


Izrazito tamno crvene boje.
Bogata paleta aroma u kojoj su lako osjetne višnja, šljiva i kupina, ali ono što ovo vino izdvaja jeste neodoljivi miris ljubičica i to je ono zbog čega volim ovo vino. Prelijepi miris ljubičica! Sjećam se kad sam prvi put probao vino da sam i tada bio oduševljen tom aromom ljubičica i da ga od tada rado otvaram. Prosto, volim vina koja donose arome vegetacije, cvijeća, proljeća i veselja!
U ustima se ponaša prilično kultivisano. Tanina ima u obilju, ali su odlično ukroćeni. Kiseline taman kakve treba da budu, alkohol diskretan, skoro pa neprimjetan. Umjereno puno tijelo nije ni nametljivo, ni nezainteresovano za druženje.
Završni ukus je srednjeg trajanja i nudi sklop pomalo ukuvanog voća.

Na kraju mogu reći, sasvim pristojno vino po veoma dobroj cijeni.