November 18, 2016

Concha y Toro - Casillero del Diablo Merlot 2010

sortni sastav: 90% merlot, 10% carmenere

Prije nešto više od godinu dana sam nabavio 2 boce ovog merloa iz 2010. Jednu bocu sam ubrzo isprobao i pravo da vam kažem, nisam bio bog zna kako impresioniran. Bio sam spreman da promašaj pripišem faličnom uzorku prije nego da okrivim čileanskog giganta. Prejake arome zelenog bilja su me potpuno udaljile od ovog vina, a druga boca je, boraveći u mojoj kućnoj rezervi, strpljivo čekala svoju šansu da mi ipak pokuša ispričati neku drugu priču.


Danas, godinu dana nakon prvobitnog fijaska, čini mi se da ovog puta imamo dosta bolju situaciju! Iz vina intezivne tamnocrvene boje, ja u suštini ne mogu naći ni traga prenapadnim aromama zelenila. Sve je to sada dovedeno u jednu izbalansiranu ravan u kojoj su arome šljive, poneke travke, čokolade i prstohvata začina vrlo lijepo poslagane. Kao rezultat svega toga, imamo jedan zaista prijatan aromatski sloj koji vas može i zabaviti i zaintrigirati u isto vrijeme.
U ustima je herbalni ton nešto jače izražen, ali u biti ne remeti ravnotežu sa ostalim voćem. Taninska struktura je prisutna, ali dosta dobro ispolirana. Srednje punog tijela, vino nam nudi završnicu kraćeg do srednjeg trajanja.

Na kraju ću se poslužiti profesorskim rječnikom: ipak je ovaj merlot prošao na popravnom!