October 28, 2016

Iločki Podrumi - Cabernet Sauvignon Frankovka 2011

sortni sastav: cabernet sauvignon, frankovka

Jedna od najljepših stvari u svijetu vina jeste mogućnost da probate toliko različitih sorti, berbi, podneblja, regiona, stilova...Vinski diverzitet je toliko fascinantan da bi bila velika greška ograničiti se na samo jedan segment. Volim da istražujem i probam što više vina kako bih stvorio što kompletniju sliku o vinskoj sceni na našim prostorima. S tim u vezi, danas ću probati iločki kaberne sa primjesom frankovke. Dok je kaberne internacionalna sorta, a frankovka tipični crni predstavnik kontinentalne Hrvatske, biće zanimljivo ustanoviti šta nam donosi ova interesantna kupaža.


Screw cap protiv koga generalno nemam ništa. Pluta jeste tradicionalni i romantični zatvarač, ali i ovakvi čepovi imaju dosta svojih prednosti.
Minimalistička etiketa, ali je ipak dosta zanimljiva, moram priznati. Generalno mi se sviđa!
Na prvi pogled vidimo očekivanu duboku rubin boju.
Na nosu imamo standardne arome koje prate kaberne. Crna ribizla prije svega, sa dodatkom aronije, šljive i borovnice. Iz pozadine izbija i blaga herbalno-začinasta aroma. Na kraju dolazimo i do zanimljive karamelaste sfere koja mi se jako sviđa.
Ukus je jako prijatan. Svjež, voćan, ali i naročito elegantan. Tanini gotovo pa neosjetni, dok su kiseline pravi stub ovog vina. Sa umjereno punim tijelom i završnim ukusom srednjeg trajanja, mogu samo reći da mi se ovo vino prilično dopalo.