October 22, 2016

Hercegovina Produkt - Čitlučki Samotok 2012

sortni sastav: blatina, trnjak, vranac

Stara izreka kaže da ne treba suditi knjigu po koricama, niti vino po nazivu proizvođača. Hercegovina Produkt je jako glup naziv jedne vinarije, ali ono što se ipak mora priznati tim ljudima jeste da zaista znaju da naprave dobro vino. Imao sam već više prilika da probam njihova vina i generalno govoreći, prilično sam zadovoljan, naročito sa njihovom žilavkom, a i vrsni poznavaoci vina u Londonu su na Decanter nagradama jasno potvrdili da se u ovoj hercegovačkoj vinariji prave izvrsna vina. Ipak, kvalitet nije jedini i presudni faktor! Nedostatak adekvatnog marketinga može u potpunosti da maskira sve ono dobro što se u vinariji stvori. Zato apelujem još jednom na čelne ljude u ovoj vinariji da se malo potrude oko marketinga, a ovih 20-ak Decanter medalja im se može vratiti na milion načina.


Kada je u pitanju ovo vino, rekao bih da se proizvođači drže već ustaljenog kursa kada govorimo o njihovim kvalitetnim vinima. Izrazito svijelto crvene boje, jasno podjeća na ostala crvena vina iz ove kategorije. Takva jednoličnost ipak nije nešto što možemo pohvaliti, jer ako svaka berba i svako crveno vino izgleda isto, onda jednostavno nedostaje onaj momenat iznenađenja i uzbuđenja, kao i prostor da se stvori nešto unikatno.
Nos prilično rezervisan. Vrlo stidljive naznake crvenog voća.
Lagano tijelo donosi vrlo malo tanina, ali i pomalo osjetni alkohol.  U ustima crveno voće ipak dosta jasnije dolazi do izražaja.
Završni ukus je voćnog karaktera i prilično kratkotrajan, što se i moglo pretpostaviti već i na samom početku degustacije.

Sasvim prosječno vino, ali i cijena mu je smiješna, pa neću biti previše kritičan. Za mlade ljubavne parove, pun pogodak! Jeftino, nepretenciozno, lagano, voćno!