October 14, 2016

Milijan Jelić - Tamuz crveno

sortni sastav: prokupac, merlot

Po prvi put u istoriji, 14. oktobra 2016. godine se obilježava međunarodni Dan prokupca, najvažnije autohtone vinske sorte Srbije. Želim da iskoristim ovu priliku i tim povodom ovaj praznik da čestitam svima koji slave, a njih ima zaista mnogo! Na stotine vinoteka, vinskih barova, hotela, restorana, turističkih radnika, novinara, TV kuća, blogera i svih ostalih ljubitelja prokupca će na više lokacija u Srbiji, regionu i inostranstvu ovaj dan obilježiti nizom radionica, degustacija, prezentacija i tako dalje. S tim u vezi, danas na degustaciji imam Jelićev Tamuz, vino koje je u suštini prokupac sa dodatkom merloa.


Družeći se sa ljudima iz vinskog svijeta, svojevremeno sam čuo jednu izreku koja mi se vrlo dopala, a koja kaže: "Kada pijete Jelićeva vina, bog vas pogleda sa nebesa baš kao što je pogledao i Milijana 2007. godine kad mu je podario onaj čudesni pino noar, vino o kome se i dan danas pričaju legende!"
Ne znam da li zaista tu ima božanske intervencije u stvaranju vrhunskih vina, ali sigurno mogu reći da su Jelićeva vina zaista na svoj način posebna. Ima tu nečeg pomalo mističnog i uzvišenog i sve to čini da uvijek sa velikom željom i radošću uzimam čašu nekog njegovog vina.

Ali, da ne bih previše filozofirao, bolje bi bilo da pređem na degustacionu zabilješku!

Duboke, tamne rubin boje, vino je izuzetno pokretljivo u čaši.
Odlikuju ga elegantne voćno-herbalne arome sa blagim dodirima kože i nečega što mi najviše djeluje kao zemljani karakter.
U ustima bomba! Odmah vam je jasno da imate posla sa karakternim i moćnim vinom, ali ne i sa nezgrapnim, pa čak imajući u vidu nešto naglašenije tanine i kiseline. I pored srednje punog tijela, Tamuz pokazuje svu svoju snagu i raskoš. Dužim dekantiranjem, dobijate sve nježniju i elegantniju verziju ovog vina.
Završni ukus u ustima je kratkog do sredneg trajanja i donosi dominatne ukuse višnje i zelene paprike.

Još jednom, srećan Dan prokupca svim ljubiteljima ove srpske sorte! U zdravlje!