March 13, 2017

Jacob's Creek - Shiraz 2010

sortni sastav: shiraz

Jacob's Creek je među vodećim australijskim proizvođačima vina, a koliko su popularni najbolje govori činjenica da su i zvanični vinski sponzori Australian Open-a. U svojom izuzetno bogatoj ponudi imaju širok spektar kvalitetnih vina najrazličitijih stilova. U proteklih 30-ak godina uspjeli su da širom svjeta osvoje brdo medalja i sebe pozicioniraju kao svjetski vinski brend. Osnovani 1976. godine, odlučili su da svoju vinariju nazovu Jacob's Creek po potoku koji protiče kroz čuvenu dolinu Barossa u južnoj Australiji.

Izrazita rubin boja.
Na aromatskom planu imamo začinsko-voćnu kombinaciju. Prije svega obilje bibera, što je i karakteritično za širaz, kao i šljivu u pozadini i blagi dodir čokolade.
U ustima meko, svilenkasto, sa jedva primjetnim taninima i nešto naglašenijim kiselinama. Srednje punog tijela. Na nepcima voće preuzima primat od začina i vodi ka završnici srednjeg trajanja.

Prije dvije godine sam imao priliku da pijem ovaj shiraz 2010 i tad mi se nekako više i dopao, što me navodi na zaključak da ga ipak ne bi trebalo previše odležavati, već ga popiti unutar prvih 5 godina.

I dalje je ovo dosta dobro vino, ali kao da je ipak prešlo svoj kvalitativni vrhunac.